Băile Săcelu

Scris de CJ Gorj. Postat în Forme de turism, Turism balnear

Tagged: , ,

Baile Sacelu

Publicat în data de septembrie 12, 2011 cu Nici un comentariu

Prezentarea localităţii

Localitatea Săcelu este situată pe drumul judeţean 661, la 7 km N de DN 67 Târgu Jiu – Râmnicu Vâlcea, la circa 20 km de gara CFR Târgu Cărbuneşti şi la circa 30 km de Târgu Jiu, într-o zonă de dealuri acoperite cu păduri de stejar şi fag. În Săcelu se poate ajunge cel mai uşor cu maşina pe şoseaua europeana E70 (Craiova – Targu Jiu – Petrosani – Deva) pâna în Targu Jiu, de unde se intră pe drumul judetean spre localităţile Crasna şi Săcelu. Dinspre Sibiu şi Piteşti se vine prin Râmnicu Vâlcea, de unde se intră în drumul judeţean DN 67, iar dupa localitatea Bengeşti se face dreapta spre Săcelu şi mai departe spre Crasna.

Comuna Săcelu este alcătuită din 5 sate. Este situata la poalele Dealului Săcelu, la 340 metri altitudine. Pe teritoriul  comunei,  cele  mai  vechi  urme ale locuirii umane datează din epocile neolitică  şi bronzului,  constând din topoare şi ceramică din piatra, fragmente  de râşnite, ceramică.  Din epoca geto-dacica s-a descoperit un tezaur  monetar datat între  anii 150 – 70 a Chr.  Dar  cele  mai numeroase  mărturii  aparţin epocii  romane.  Încă  de  la  sfârşitul  secolului al XIX-lea, Grigore  Tocilescu semnala  vestigii  din  aceasta  perioadă  în punctul “Jidovii”, precizând că acolo s-au descoperit resturi de ziduri, ţigle, precum şi fragmente de ceramică pe o suprafaţă de aproximativ 20×20 mp.

Tot în acest loc, într-un manuscris păstrat de la Pamfil Polonic, se semnalau urme de zidarie pe o mare suprafaţă de teren, pietre sculptate, figurine de lut, o statuie din piatră, săgeţi, zăbale etc.

În  prezent, pe raza localităţii se cunosc mai multe puncte de interes arheologic, majoritatea specifice epocii romane: “Turiţa”, “La Hotar”, “Jidovii”, “Grui”, “La Buha”.

Localitatea Săcelu este atestată  pentru prima dată într-un document din  vremea lui Tepeş Vodă, în anul 1480; apare  şi sub  denumirea de Sătcel, la  8 ianuarie 1613, într-un hrisov din timpul lui Radu Mihnea, precum şi sub denumirea de Secel, la 3 aprilie  1644,

Istoricul băilor

Săcelu este inclus în rândul staţiunilor balneoclimaterice cu functionare permanentă, care posedă un climat de deal, sedativ, cu temperaturi medii anuale de cca. 9 grade Celsius şi precipitaţii ce însumeaza cca. 900 mm/anual.

Staţiunea balneară este cunoscută înca din timpul romanilor, dovada fiind inscripţia zeilor medicinei Aesculap şi Hygia, de Marcus Tiberius Marcianus.

In anul 1840, un “boier de neam” pe nume Dumitrache Săceleanu construieşte la Săcelu un mic stabiliment. Peste numai şase ani, doctorul Grosu declară acest stabiliment, prin Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, “Staţiune balneară”. Stabilimentul avea construcţii improvizate din lemn, apa se fierbea în cazane din fontă, pentru îmbăiere folosindu-se căzi din lemn.

Localitatea este bogată în izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone şi hipertone.

Indicaţii terapeutice: a) în cura externă: afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală şi lombară); afecţiuni reumatismale inflamatorii; afecţiuni reumatismale articulare (tendinoze, tendomioze ş.a); afecţiuni posttraumatice (stări după operaţii pe articulaţii, stări după fracturi, entorse, luxaţii etc); afecţiuni neurologice, periferice şi centrale; afecţiuni ginecologice; afecţiuni respiratorii (persoane expuse la viroze respiratorii ş.a.); afecţiuni otorinolaringolozice (rino-sinuzitele cronice, laringite cronice); b) în cură internă: afecţiunile tubului digestiv, hepatobiliare şi ale căilor urinare.

Staţiunea dispune de o modernă bază de tratament, având instalaţii pentru băi în cadă cu apă minerală, împachetări cu nămol, împachetări cu parafină, electroterapie, băi galvanice, duş subacval, duş scoţian, aerosoli, masaj, săli de gimnastică medicală.

La acestea se adaugă instalaţiile pentru ungeri cu nămol, băi în aer liber în cele patru bazine cu apă minerală rece şi ştrandul pentru aerohelioterapie.

Nici un comentariu

Comentarii pentru Băile Săcelu sunt acum închise.