Monumente şi ansambluri de artă plastică şi cu valoare istorică

Scris de CJ Gorj. Postat în Monumente şi ansambluri de artă plastică şi cu valoare istorică, Obiective de patrimoniu

Tagged: ,

Masa Tăcerii

Publicat în data de octombrie 12, 2011 cu Nici un comentariu

Judeţul Gorj deţine câteva obiective de mare valoare artistică şi istorică:

- Municipiul Târgu Jiu: Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi (Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului), realizat între 1937-1938; Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, 1935, sculptor Miliţa Pătraşcu; monumentul lui Tudor Vladimirescu, 1898; podul de peste Jiu cu piese executate în Franţa (1894-1895), actualmente mutat la circa 500 m, în amonte pe Jiu; cişmeaua Sâmboteanu, secolul XVIII;
- Padeş (comuna Padeş): Monumentul Proclamaţiei lui Tudor Vladimirescu de la 1821, ridicat în 1921 de arh. S. Baloşin;
- Schela (comuna Schela): monument ridicat în cinstea domnitorului Mihai Viteazu în „Poiana lui Mihai”;
- Bumbesti-Jiu : monument dedicat generalului de armată I. Dragalina, căzut în primul război mondial în Defileul Jiului.

Ansamblul monumental Calea Eroilor din municipiul Târgu-Jiu,  axa E-V a oraşului, are dispuse pe circa 1,5 km celebrele lucrări Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit, în care se integrează Biserica cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pave”l. Realizare a marelui artist de renume mondial Constantin Brâncuşi, a fost ridicat cu eforturile conducătoarei Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, Arethia Tătărescu, soţia primului ministru Gheorghe Tătărescu,  între anii 1937 şi 1938. În ultimii ani, lucrările au fost restaurate începând de la Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit, continuând cu elementele de piatră ale ansamblului – Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, cele 24 de scaune de pe Aleea Scaunelor şi finalizându-se cu amenajarea peisagistică din cele două parcuri în care sunt amplasate operele care au fost introduse în Lista Patrimoniului European, ceremonia oficială din 18 aprilie 2007 consfinţind acest lucru.

Alături de opera brâncuşiană, la Târgu Jiu întâlnim şi lucrări ale elevilor acestuia, dar şi elemente de artă plastică dedicate sculptorului – Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, respectiv, bustul lui Constantin Brâncuşi, lucrare a lui Ion Irimescu din 1976.

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu se află în  mijlocul Pieţei Victoriei, în faţa Prefecturii şi a  Bisericii “Sfinţii Voievozi” şi completează atmosfera încărcată de spiritualitate şi istorie pe care le degajă amenajarea acestei pieţe. Realizat în  1935, din iniţiativa Ligii Femeilor din Gorj, mausoleul, un sarcofag aşezat pe un postament cu trei trepte, din piatră albă, este creaţia  sculptoriţei Miliţa Pătraşcu, elevă a marelui Constantin Brâncuşi. Monumentul ne înfăţişează prin basoreliefurile de pe feţele laterale ale sarcofagului momente din viaţa eroinei: pe faţa dinspre miazăzi, un tablou bucolic prezentând copilăria, în cadrul vieţii din satul ei natal; pe latura opusă, o vedem în medalion, salutată de cercetaşii din rândul cărora a făcut parte, ca elevă de curs secundar; celelalte două feţe ne-o înfăţişează în război, pornind la atac cu plutonul şi momentul final, când este dusă la locul de odihnă de mâini pioase de soldaţi. În cele patru colţuri, veghează patru femei în costum naţional, ţinând în mâini câte o cunună de lauri. În acest loc, se odihnesc rămăşiţele eroinei, aduse din Moldova şi reînhumate în Gorjul natal în  iunie 1921.

Nici un comentariu

Comentarii pentru Monumente şi ansambluri de artă plastică şi cu valoare istorică sunt acum închise.