Turismul montan

Scris de CJ Gorj. Postat în Forme de turism, Turism montan

Tagged:

Turismul montan

Publicat în data de octombrie 12, 2011 cu Nici un comentariu

In judeţul Gorj se află peste 25 de trasee turistice montane pedestre, între care şi două trasee turistice europene de lung parcurs (E3 şi E7), trei zone de alpinism (Cheile Sohodolului – Runcu, Cheile Galbenului – Baia de Fier, Cheile Olteţului – Polovragi), cinci zone speologice ce alcătuiesc cel mai mare potenţial speologic din România, o staţiune de schi (Rânca), precum şi zone destinate vânatorii şi pescuitului, ce atrag anual un număr mare de turişti.

Zestrea montană a judeţului Gorj este reprezentată de versanţii sudici ai Munţilor Parâng şi Vâlcan şi, parţial, de Munţii Căpăţânei, Godeanu şi Mehedinţi. Această zonă, situată în partea de nord a municipiului Târgu–Jiu, la aproximativ 30–40 km, le oferă iubitorilor muntelui extrem de multe atracţii: trasee turistice montane pedestre, zone omologate pentru practicarea alpinismului şi escaladei, peşteri, avene, canioane, cascade, inclusiv cascade de gheaţă. Datorită acestui potenţial, sporturile montane constituie cea mai atractivă activitate pentru turişti.
Aici se pot practica raftingul (fiind cea mai atractivă zonă pentru acest sport), canyioningul, speologia (Gorjul deţine cel mai mare potential turistic speologic din ţară), alpinismul şi escalada (judetul Gorj este anual gazda finalei Campionatului Naţional de Escaladă), mountain bike, offroad, ATV şi enduro, scufundări, zborul cu parapanta şi deltaplanul, schiul şi multe altele.

Potenţialul turistic montan al judetului este completat de datele naturale extrem de generoase. Este suficient să menţionam faptul că în Gorj există peste 2.000 de peşteri, dintre care două sunt amenajate şi introduse în circuitul turistic. Una dintre acestea, Peştera Muierilor, situată la 40 km de Târgu–Jiu, pe teritoriul comunei Baia de Fier, s–a format cu milioane de ani în urmă, într–un masiv calcaros, ca opera a râului Galbenul. Având o lungime de peste 3.600 de metri, este dispusă pe patru niveluri de carstificare, etajul superior (960 m) fiind electrificat şi introdus în circuitul turistic, în timp ce etajele inferioare au statut de rezervaţie ştiinţifică speologică.
La 63 de kilometri distanţă de Târgu–Jiu, la altitudinea de 1.600 m, se află staţiunea montana Rânca, la care accesul se face pe şoseaua Transalpina, DN 67C, prin oraşul Novaci. Aflata în apropiere de vârful Papuşa, lacul Gâlcescu sau Obârşia Lotrului, staţiunea este locul ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă sau pentru zborurile cu parapanta. Pentru sporturile de iarna, sunt amenajate doua pârtii de schi, una de nivel mediu şi cealalta pentru începători, cea din urmă fiind dotată şi cu instalaţie de nocturnă.
De asemenea, în partea de nord a judeţului se află şi Defileul Jiului, care face legătura între Târgu–Jiu şi Petroşani. Cu un peisaj deosebit de spectaculos, Defileul Jiului este extrem de atractiv şi beneficiază de un potenţial natural de exceptie, fiind declarat Parc Naţional în anul 2005, ceea ce a condus la demararea unui program special de conservare şi protejare a patrimoniului natural.

Nu putem omite nici Valea Sohodolului, situată la 15 km distanţă de Târgu–Jiu, o îmbinare de stânci cu aspect selenar şi un univers al apelor învolburate, care îşi croiesc drumul prin stâncă tare, creând forme spectaculoase, precum “Cuptorul”, “Steiul”, “Nările” şi “Inelul.

Nici un comentariu

Comentarii pentru Turismul montan sunt acum închise.