“Brâncuși – poezie, lumină și culoare”

Scris de CJ Gorj. Postat în Evenimente, Principală

muzeul-arhitecturii-populare-wikimedia-org

Publicat în data de iulie 21, 2016 cu Nici un comentariu

CONSILIUL JUDEȚEAN GORJ
21.07.2016

COMUNICAT DE PRESĂ
”Brâncuși – poezie, lumină și culoare”
Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj-Curtișoara va găzdui în data de 23 iulie a.c., evenimentul cultural  ”Brâncuși – poezie, lumină și culoare”, ce face parte  din  seria de manifestări cuprinse în cadrul Școlii Internaționale pentru Artă „Reflecții ale moștenirii culturale în arta lui Constantin Brâncuși”, organizată de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, în parteneriat cu Clusterul Inter-Regional pentru Industrii Culturale „Țara Litua”, Academia Internațională „Mihai Eminescu” și Centrul Internațional pentru Artă și Creaţie ”Constantin Brâncuși”, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, Primăriei Bumbești-Jiu și al Consiliului Județean Dolj.
Școala Internațională pentru Artă este un proiect pilot al Clusterului Inter-Regional  pentru Industrii Culturale „Țara Litua” și își propune să promoveze arta și cultura locale. Ediția din acest an este dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuși și se desfășoară în perioada 20-30 iulie în localitățile Craiova/Mușetești/Peștișani/Bumbești-Jiu/Târgu Jiu/Drobeta-Turnu Severin.
În cadrul deschiderii oficiale ce a avut loc în data de 21 iulie a.c., la sediul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, prof.univ.dr. Ion Deaconescu, președintele Școlii Internaționale pentru Artă, menționa:  „Astăzi, din nefericire, mai există personaje înfuriate pe destinul celor care au făcut istorie ieri. Tradiția nu ne trădează niciodată, trădează doar cei care vorbesc în numele acesteia, ajunși peste noapte genii involuntare și ficționare. Or, în această Europă fără frontiere, dar bântuită de fantasme și conflicte, se mai poate vorbi de spiritualitate românească, când unii dintre contemporanii noștri au devenit zidari și ridică în propria țară zid după zid. Orgoliul trezește întotdeauna obstacole, iar orizontul visare continuă. Iată, de ce câteva instituții organizează Școala Internațională pentru Artă, pentru că visăm încă la o cultură și spiritualitate exemplare, iar tinerii de astăzi vor fi întemeietorii de mâine ai demnității și mândriei naționale”,
În același context, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”
spunea: „Inițiativa organizării unei întâlniri tematice, a unei veritabile Școli de Vară, așa cum, în mod inspirat, am numit acest demers cultural, este o acțiune pe care am dezvoltat-o în direcția promovării culturii. Cu atât mai mult cu cât anul 2016 este anul Constantin Brâncuși, iar valoarea intrinsecă a operei marelui artist, în particular, dar și nevoia de cunoaștere, protejare și promovare a ansamblului de manifestări și realizări culturale de pe întreg arealul locuit de români, în general, merită o atenție sporită și un efort susținut. Deși constatăm cu toții existența unui vid periculos în această direcție, o neimplicare civică dăunătoare care se alătură valului de ignoranță care tinde să acopere cele mai multe dintre valorile și realizările noastre culturale cu certă și validată valoare universală, sperăm ca prin inițiativa noastră să formulăm un răspuns și o modalitate clară de acțiune în contra curentului de negare, obliterare sau relativizare culturală, a declarat
Școala Internațională pentru Artă reunește tineri artiști alături de personalități ale lumii culturale din Moldova, Serbia, Italia și România.
Atașat prezentăm programul evenimentului ”Brâncuși-poezie, lumină și culoare”, Curtișoara, 23 iulie 2016.
AGENDA
„Brâncuși – poezie, lumină si culoare”

23 iulie 2016, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, Bumbești – Jiu
17.00-17.30- Sosirea invitaților
17.30-18.00: Deschiderea evenimentului
Moderator:
Prof.univ.dr. Ion DEACONESCU, Președinte Școala Internațională pentru Artă, Clusterul Inter-Regional pentru Industrii Culturale „Țara Litua”
Alocuțiuni:

  • Ing. Cosmin-Mihai POPESCU, Președinte, Consiliul Județean, Gorj
  • Gheorghe PARASCHIVU, Prefect, Instituția  Prefectului Gorj 
  • Ing. Constantin BOBARU, Primar, Primăria Bumbești Jiu
  • Arh. Mircea DOBRINESCU, Director, Școala Internațională  pentru Artă

18.00- 19.00:  Recital:

  • Ilie GHEORGHE, actor, Teatrul Național din Craiova
  • Prof.univ.dr. Cătălin BORDEIANU, Universitatea de Studii Economice și Politice Europene “Constantin  Stere”, Moldova
  • Nicu CIOBANU, Director al Casei de Presă şi Editură „Libertatea”
  • Prof.univ.dr. Cristian Tiberiu POPESCU, Director Centrul pentru Adolescenții cu Dotare Intelectuală Superioară
  • Prof. Costică  BARBU, Universitatea din Craiova

19.00- 20.00:  Dineu muntenesc

Nici un comentariu

Comentarii pentru “Brâncuși – poezie, lumină și culoare” sunt acum închise.