Casa memorială “Iosif Keber”

Scris de CJ Gorj. Postat în Muzee, clădiri şi case memoriale, case muzeu, Principală

Keber 02

Publicat în data de noiembrie 10, 2016 cu Nici un comentariu

Casa memorială ”Iosif Keber”

Secția de Artă ”Iosif Keber” a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj

 Cum ajungi pe tărâmul unde Constantin Brâncuși și-a lăsat cel mai vizibil amprenta, în orașul numit Târgu-Jiu, simți o vibrație specială, te încearcă anumite trăiri, intri într-un loc de poveste cum nu mai există altul în lume.

Povestea se țese de-a lungul și de-a latul orașului, cu opere de artă, monumente, clădiri și mai ales cu OAMENI. Oameni care au scris istorie, oameni care au dat noi și noi valențe cuvântului ARTĂ, oameni care au îmbogățit și înfrumusețat acest oraș cu părți din sufletul lor. Unul dintre acești OAMENI a fost pictorul Iosif Keber.

Acesta a pictat biserici din țară și din străinătate, lăsând în urma sa și o bogată colecție de pânze răspândite în lume. Arta sa poate fi admirată și la două lăcașuri de cult din Târgu-Jiu, respectiv Catedrala “Sfinții Voievozi” ale cărei picturi reprezentând filosofii, profeții și sibilele au fost repictate de Iosif Keber și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, încadrată pe axa Masa tăcerii - Poarta sărutului - Coloana Infinitului.

 

Pentru a ajunge la Casa memorială Iosif Keber ai două variante.

Prima începe din Parcul Central. După ce l-ai vizitat și te-ai minunat de forța și măiestria operelor lui Constantin Brâncuși (Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului) te întorci pe Calea Eroilor și te îndrepți spre Centrul orașului. Parcurgi Centrul, trecând pe lângă Prefectură și Catedrala “Sfinții Voievozi”, două clădiri impresionante. Pașii te poartă în continuare spre Clădirea Primăriei Târgu-Jiu, pe bulevardul Constantin Brâncuși. Odată ajuns la biserica ”Sf. Nicolae”, o admiri și te îndrepți pe strada 11 Iunie 1848, care te poartă la Casa unde a trăit și a creat pictorul Iosif Keber, casă care este monument de arhitectură, proiectată de către arhitectul Iulius Doppelreiter. În prezent, în această clădire se află Secția de Artă ”Iosif Keber” a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj.

 

 

 

 

 

Cea de-a doua variantă te poartă din Calea Eroilor, străbate Centrul și te duce spre bulevardul 1 Mai, trecând pe lângă Statuia lui Constantin Brâncuși realizată de sculptorul Ion Irimescu. Din bulevardul 1 Mai te abați puțin spre stânga și ajungi pe strada 11 Iunie 1848 la Secția de Artă.

 

 

 

Oferta Secției de Artă ”Iosif Keber” este una generoasă și constă în:

  • Donația ”Iosif Keber”: carte și obiecte de muzeu;
  • Albume de artă;
  • Istorii, tratate;
  • Biografii – artiști români și străini;
  • Critică de artă;
  • Reviste: Arhitectura, Foto Video, IGLOO, Arta, Cahiers du cinema etc.;
  • Partituri;
  • CD-uri audio, DVD-uri cu muzică, filme.

În plus, acest spațiu este cadrul perfect pentru desfășurarea anumitor evenimente precum ateliere creative, cursuri de artă, seri de muzică și film.

 Casa memorială ”Iosif Keber” – Secția de Artă ”Iosif Keber”

te așteaptă vizitatorule în fiecare:

Luni: 10.30 – 17.30

Marți – joi: 8.30 – 16.00

Vineri: 8.30 – 14.00

 

 

 

Nici un comentariu

Comentarii pentru Casa memorială “Iosif Keber” sunt acum închise.