”Stejarul recunoștinței” dedicat Ecaterinei Teodoroiu, ”Eroina de la Jiu”, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nemurire

Scris de CJ Gorj. Postat în Evenimente, Principală

21013887_1659192500757983_4392233848705661212_o

Publicat în data de august 31, 2017 cu Nici un comentariu

Împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nemurire a Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, a fost marcată la Târgu Jiu printr-o amplă manifestare ce a avut loc în data de 22 august 2017. Centenarul ”Ecaterina Teodoroiu -1917-2017” a debutat la Târgu Jiu cu o slujbă de pomenire a ”Eroinei de la Jiu”, oficiată de un sobor de preoți chiar în biserica în care, în urmă cu peste un secol, eroina primea numele său de botez, Cătălina. Stejarul recunoștinței a fost sădit în curtea Casei Memoriale ”Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nemurire a eroinei.

Un moment emoționant, în jurul căruia s-au reunit reprezentanți ai Asociației Naționale a Cercetașilor Tradiționali, ai Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria”, elevi ai Colegiului Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu și mai ales, urmași ai familiei Ecaterinei Teodoroiu, alături de reprezentanții Consiliului Județean Gorj și ai Primăriei Municipiului Târgu Jiu.

Încercându-se creionarea atmosferei din acele vremuri, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj a invitat la eveniment Grupul ”Tradiții ostășești 106”, ai cărui membri au bătut pasul de defilare, îmbrăcați în uniforme militare ale armatei române purtate de ostași în timpul Primului Război Mondial.

Manifestarea s-a încheiat cu primirea ca membru al Asociației Naționale ”Cercetașii Tradiționali”-Filiala Gorj a unei urmașe a Ecaterinei Teodoroiu, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național din Târgu Jiu, ce poartă numele eroinei. Aurora Catalina a fost învățată salutul cercetașilor, urmând ca pe viitor, să participe la toate activitățile acestora.

Programul evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, 22 august 1917, a continuat cu un ceremonial evocator, urmat de o procesiune pe Calea Eroilor, ce se va încheia cu un moment de reculegere Parcul Coloanei Fără de Sfârșit.

Astfel, în după-amiaza zilei de 22 august 2017, în Piața Victoriei din Municipiul Târgu Jiu,  la Mausoleul ”Ecaterina Teodoroiu”, în prezența reprezentanților autorităților publice locale și județene a avut loc slujba de rugă și închinare pentru poporul român, urmată de alocuțiuni evocatoare,  un  moment artistic comemorativ susținut de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, depuneri de coroane din partea instituțiilor organizatoare și a invitaților, cum ar fi  Casa Regală a României, Mitropolia Olteniei, Consiliul Județean Hunedoara, Asociația ”Ecaterina Teodoroiu” și,  momentul ”Onor la erou” (Stingere). Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Participații s-au regrupat într-o procesiune ”In memoriam”, parcurgând Calea Eroilor  de la Masa Tăcerii-Biserica Sfinții Apostoli ” Petru și Pavel” până la Coloana Infinitului, unde au păstrat un moment de reculegere în memoria Ecaterinei Teodoroiu și a tuturor eroilor jertfiți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial.

Pentru publicul larg, a fost organizată o proiecție de filme în aer liber, rulând documentarul ”Cătălina Teodoroiu- Eroina poporului român” și  filmul artistic ”Ecaterina Teodoroiu” , în Parcul Coloanei Infinitului din Târgu Jiu.

Pentru această manifestare evocatoare, Consiliul Județean Gorj a realizat medalii omagiale cu efigia:  „Ecaterina  Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în Eternitate. 1917 – 2017”.   Medalia este un omagiu adus Eroinei de la Jiu, ca un arc peste timp, păstrând vie în memoria posterității personalitatea, faptele de arme și sacrificiul său, la 100 de ani de la  moarte. Cu același prilej au fost realizate și insigne de rever „Centenar Ecaterina Teodoroiu”, cu portretul colorizat al eroinei.  Atât medaliile omagiale cât și insignele vor fi oferite din partea reprezentanților Consiliului Județean Gorj invitaților prezenți la manifestarea comemorativă din ziua de 22 august.

La organizarea evenimentului dedicat ”Centenarului Ecaterina Teodoroiu” și-au adus aportul: Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Instituția Prefectului- Județul Gorj, Asociația Cercetașilor Tradiționali din România-Filiala Gorj, Asociația Națională ”Cultul Eroilor Regina Maria”-Filiala Gorj, Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoriu” din Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Muzeul Județean ” Alexandru Ștefulescu” Gorj, Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, Societatea de Științe Istorice din Romania – Filiala Gorj, Garnizoana Târgu Jiu, Inspectoratul Județean de Poliție Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Județean ” Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ” lt. Col. Dumitru Petrescu”, Protoieria Târgu Jiu, primării din județ.

Nici un comentariu

Comentarii pentru ”Stejarul recunoștinței” dedicat Ecaterinei Teodoroiu, ”Eroina de la Jiu”, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nemurire sunt acum închise.